ПОСЛОВАТИ СА ЕУ
13.03.2012

У сали хотела Tami Residence, у Градској општини Палилула одржана је презентација пројекта „ПОСЛОВАТИ СА ЕУ“. Реализатори овог пројекта прекограничне сарадње су Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш, као носилац пројекта у сарадњи са партнером из Бугарске, Регионалним пословним центром за мала и средња предузећа у Пернику. Пројекат вредан 104.234,95 еура финансира Европска Унија преко програма Булгариа-Сербиа IPA Cross Border Programme и обухвата део територије Републике Бугарске (регион Перник) и део територије Републике Србије (Нишавски округ). По речима Владимира Додића, директор Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва у Нишу, општи циљеви пројекта су: повећање конкурентности малих и средњих предузећа која послују на територији Нишавског округа и региона Перник, пружање подршке у процесу интеграције са Европском Унијом, продубљивање знања менаџера малих и средњих предузећа о начину и правилима пословања у Европској Унији, давање подстицаја успешним менаџерима малих и средњих предузећа и предузетницима да се прилагоде процедурама и пракси Европске Уније као најбољој шанси за раст и развој њиховог пословања, као и успостављање и интезивирање сарадње српских и бугарских малих и средњих предузећа.

У протеклом периоду реализовали смо тридесетак пројеката у сарадањи са Регионалним центром МСПП у Нишу, рекао је Симеон Илијев, директор Регионалног пословног центра за мала и средња предузећа у Пернику. Из Бугарске је било укључено око 90 малих и средњих предузећа пошто се пројекат фокусира на ову циљну групу. До сада је учешће потврдило 25 предузећа али очекујемо да ће овај број бити знатно већи у догледно време. Тема „Пословати са ЕУ“ је врло важна у образовању и успешном пословном наступу наших привредника. Са Регионалним центром МСПП у Нишу сачинили смо узајамну базу података, могућности и капацитета, малих и средњих предузећа који послују у Нишу и Пернику.

Ми смо још раније потписали Споразум о сарадњи са Регионалним центром МСПП у реализацији ових пројеката и понудили едукацију власницима малих и средњих предузећа. На Палилули је регистровано око 2000 малих и средњих предузећа. Након неколико година долазимо коначно до пројеката који нам дају информацију о свим процедурама и правилима пословања у ЕУ, истиче проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. У овој грани је шанса за раст инвестиција и за запошљавање. Ми смо обавезни као Општина да сектору малих и средњих предузећа омогућимо доступност ових информација. Прошле године успели смо да усвојимо Акциони план који великим делом обухвата привреду. Захваљујући новим пројектима, групи наших привредника са Палилуле омогућили смо наступ на Међународном сајму у Пловдиву 2011 и потписивање првих пословних уговора. Учинићемо све што је потребно-каже Новаковић, да створимо боље услове за пословање наших привредника и њихов успешан наступ на тржишту ЕУ.

Све појединачне теме овог пројекта, који ће трајати годину дана, по речима Владимира Додића биће посебно обрађене. Предавања ће се одвијати у просторијама хотела „Тами Residence“. Осим едукације менаџера компанија у Србији и Бугарској пројектом је предвиђена и израда приручника. „Оно што издваја овај пројекат од предходних, додаје председник општине Палилула Игор Новаковић, је да ће одређена предавања привредницима Србије и Бугарске  држати професори нишких факултета. Када се почињало са израдом пројеката долазили смо нам предавачи ван Србије, каже Новаковић, који су нас учили непотребним стварима. Сада се ситуација доста променила у корист наших професора који активно учествују у процесу образовања привредника и цењени су као стручњаци.